Filmavond: Cinetoko #35

Jeroen Schellekens, Creative director at Motoko
Door Jeroen Schellekens
op 15 November 2016 in Cinetoko

Torrentius Still03

Op dinsdag 15 november 2016 organiseert Motoko een extra Cinetoko filmavond in het Korzo Theater. Hierin presenteert Maarten de Kroon zijn meest recente documentaire film Cold Case Torrentius, die op het NFF in Utrecht in première ging.

In Cold Case Torrentius duikt de Haagse filmer en scenarioschrijver Maarten de Kroon, een van de makers van de bekroonde documentaire Hollands Licht, in de Hollandse duisternis. Cold Case Torrentius, gemaakt i.s.m. Jeanne van der Horst, is een documentaire over de grenzen van tolerantie, een raadselachtig meesterwerk en het ongelofelijke leven van de schilder Johannes Torrentius.

Vrijdenker en libertijn, een uitzonderlijke stilleven-schilder én maker van erotische prenten, gevangen genomen in Haarlem in 1627, gemarteld, bijna veroordeeld tot dood op de brandstapel, na twee jaar tuchthuis vrijgekomen dankzij politieke druk van het Koninklijk Huis en de Engelse koning, verbannen naar London om aan het Engelse hof te werken – en vanaf dat moment ontbreekt vrijwel elk spoor van hem. Slechts één schilderij van hem is bewaard gebleven: het Stilleven met Breidel.

Avondschema
20:00 – 20:30   Open
20:30 – 20:45   Introductie: Maarten de Kroon
20:45 – 22:00   Vertoning: Cold Case Torrentius
22:00 – 22:30   Q&A: Maarten van Kroon
22:30 – 00:00   Drankje en de mogelijkheid om de spreker te ontmoeten

De avond wordt gehost door illustrator-animator Danièle Knirim, van Hiervandaan & Rogier Wieland.

Meer info op www.cinetoko.com

Jeroen Schellekens